BLOG:
WAT ALLE HARTPATIËNTEN MOETEN WETEN OVER COVID-19

Wanneer u met uw arts praat, kunt u dit document bij de hand houden

Wanneer u met uw arts praat, kunt u dit document bij de hand houden.

Wanneer u met uw arts praat, kunt u dit document bij de hand houden

DOWNLOAD DE GIDS

Para consultar con tu médico, puedes guiar la conversación con el siguiente documento:

Terwijl we ons aanpassen aan de veranderingen die de COVID-19 pandemie met zich mee heeft gebracht, weten we dat er risicogroepen zijn, zoals mensen met een bepaalde aandoening, die meer zorg nodig hebben. In dit artikel vindt u de nodige informatie om een mogelijke besmetting te voorkomen. Blijf altijd op uw hoede!

Volgens Dr. Eduardo Sánchez, medisch directeur preventie van de American Heart Association, moeten we de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie blijven volgen. Zij zijn de beste verdediging die we hebben tegen het virus.

Maar waarom is het zo belangrijk om de verspreiding van COVID-19 bij een hartpatiënt te voorkomen?. Dr. Orly Vardeny, associate professor of medicine aan de Minneapolis Veterans Medical System en de Universiteit van Minnesota, stelt dat “het virus voornamelijk de longen aantast. Het kan echter ook het hart aantasten, met name wanneer het hart niet gezond is, omdat het harder moet werken om zuurstofrijk bloed door het hele lichaam te pompen. Dat kan sommige symptomen verergeren bij mensen met hartfalen, waarbij het hart al met moeite efficiënt kan functioneren.”

Als u echter een hartaandoening hebt, kunt u een van de volgende aanbevelingen volgen:

Als u een hartaandoening hebt en naar een ziekenhuis/kliniek moet voor een noodzakelijke ingreep of als u symptomen van een hartaandoening ervaart:

  • Er is een groeiende bezorgdheid in de medische gemeenschap dat hartpatiënten, zelfs als ze ernstig ziek zijn, ziekenhuizen mijden vanwege hun angst voor de verspreiding van COVID-19.
  • Helaas kan het uitstellen van de noodzakelijke zorg voor hartziekten, zoals hartfalen of boezemfibrilleren op lange termijn schade aan uw gezondheid veroorzaken.
  • Laat angst u niet weerhouden om de zorg te vragen die u nodig hebt. Vertrouw op uw hart.
  • Praat met uw zorgverlener over de veiligheid van hun instelling en de voorzorgsmaatregelen die zij nemen om de veiligheid van patiënten te waarborgen.
  • Vraag hoe het ziekenhuis/de kliniek zich voorbereidt om u op een veilige manier de nodige medische zorg te verlenen.

Als u een essentiële werknemer bent of uw huis moet verlaten:

  • Vergeet niet dat alle oppervlakken een potentiële infectiebron zijn. Desinfecteer de oppervlakken waarmee u in aanraking komt.
  • Volg een adequaat desinfectieproces.
  • Maak alle verpakkingen en wikkels schoon en gooi de zakken weg.
  • Controleer uw temperatuur voordat u aan het werk gaat, wees alert op symptomen en controleer regelmatig de veiligheids- en hygiëneomstandigheden op de werkplek.
  • Draag een mondkapje.
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen.

Als u thuis bent:

* Thuis zijn betekent niet dat u zich niet aan de voorzorgsmaatregelen hoeft te houden

  • Blijf uw handen vaak wassen.
  • Reinig en desinfecteer oppervlakken regelmatig.
  • Als u een noodgeval hebt, belt u 112 of uw hulplijn.
  • Houd contact met uw zorgverlener.

Als u alleen woont:

  • Maak een lijst van contactpersonen die u ondersteunen (familie, vrienden, buren of collega’s) en bewaar deze op een zichtbare, gemakkelijk vindbare plaats.
  • Maak een inventarisatie van al uw medicijnen. Zorg ervoor dat u voldoende voorraad hebt voor langere tijd en laat een apotheek nieuwe medicijnen bezorgen.

Blijf actief, eet gezond en houd uw gewicht onder controle. Houd contact met uw dierbaren, want isolement kan uw gezondheid negatief beïnvloeden.

Volgens de cardioloog van de Mayo Clinic, dr. Stephen Kopecky, is het raadzaam een griepprik te halen, omdat uit onderzoek blijkt dat mensen met hartproblemen die gevaccineerd zijn tegen de griep hun risico op een hartaanval of een beroerte met ongeveer 50 procent verminderen.

Ten slotte is het belangrijk om alternatieven te vinden zodat u uw afspraken voor medische controles niet misloopt. Een voorbeeld hiervan is bewaking op afstand, die een strikte controle door uw arts mogelijk maakt. Veel zorgverleners bieden echter consults per telefoon of een teleconferentie, zodat u niet naar de praktijk van de arts hoeft te komen. Met deze opties kunt u de medische zorg krijgen die u nodig hebt, zonder het risico te lopen op besmetting.

Referenties:

https://www.heart.org/en/news/2020/03/18/lo-que-deben-saber-los-pacientes-cardiacos-acerca-del-coronavirus

https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/advertencia-del-experto-si-padece-una-enfermedad-cardiaca-proteja-su-salud-durante-la-pandemia-de-la-covid-19/

https://www.heart.org/en/news/2020/03/19/precauciones-acerca-del-coronavirus-para-pacientes-y-personas-que-enfrentan-riesgos-mayores

https://compassionandchoices.org/resource/covid-19-uso-de-telesalud-para-reducir-sus-riesgos/

Wanneer u met uw arts praat, kunt u dit document bij de hand houden

Wanneer u met uw arts praat, kunt u dit document bij de hand houden