BLOG:
7 ONVERWACHTE TEKENEN VAN HARTFALEN

Wanneer u met uw arts praat, kunt u dit document bij de hand houden

Wanneer u met uw arts praat, kunt u dit document bij de hand houden.

Wanneer u met uw arts praat, kunt u dit document bij de hand houden

DOWNLOAD DE GIDS

Para consultar con tu médico, puedes guiar la conversación con el siguiente documento:

Hartfalen is een aandoening waarbij de hartspier verzwakt en niet in staat is om efficiënt bloed te pompen. De term hartfalen betekent niet dat uw hart niet meer pompt. Uw hartspier kan echter niet voldoende bloed pompen om te voldoen aan de behoeften van uw lichaam.

Hartfalen is een progressieve, aandoening, wat betekent dat de aandoening in de loop van de tijd erger wordt. In het begin ervaart u misschien geen symptomen, maar naarmate de tijd vordert, zal het pompvermogen van uw hart verder verzwakken. Dit zijn zeven onverwachte symptomen die sommige mensen met hartfalen ervaren:

1. SLAAPPROBLEMEN

De helft van de patiënten met hartfalen ervaart slaapapneu, een slaapstoornis die optreedt wanneer de hersenen geen signalen sturen naar de spieren die betrokken zijn bij de ademhaling tijdens de slaap.

Dit kan de normale ademhaling onderbreken, waardoor er niet voldoende zuurstof in de hersenen komt, waardoor de hersenen de patiënt snel uit zijn diepe slaap halen en hij in paniek wakker wordt. Meestal verdwijnt dit gevoel een paar minuten nadat de patiënt rechtop is gaan zitten.

2. DEPRESSIE

Wist u dat een depressie twee tot drie keer vaker voorkomt bij mensen met hartfalen dan bij gezonde mensen?

Dit kan worden veroorzaakt door de angst die ze voelen vanwege hun gezondheid, de bezorgdheid over de afhankelijkheid van familie en vrienden of de dagelijkse worsteling met de symptomen van hartfalen.

Regelmatige gematigde lichaamsbeweging kan helpen, omdat sommige onderzoeken hebben aangetoond dat dit goed is voor het hart, waardoor patiënten zich optimistischer voelen.

3. UW SCHOENEN PASSEN NIET

Opgezwollen voeten en enkels zijn veel voorkomende symptomen van hartfalen. Dit wordt veroorzaakt door ophoping van vocht en verslechtering van de nierfunctie. Een opgezwollen enkel verbetert meestal als de persoon rust en gaat liggen.

Een snelle en onverklaarbare zwelling of enorme gewichtstoename (1 – 2 kg in 24 uur) moet u aan uw arts melden.

4. TOREN VAN KUSSENS

Wanneer patiënten met hartfalen gaan liggen, kunnen ze kortademigheid ervaren door vocht in hun longen.

Patiënten worden in dit geval soms geadviseerd om extra kussens onder zich te leggen, zodat ze meer rechtop kunnen slapen. Dit helpt de patiënt meestal om gemakkelijker te ademen en zich comfortabeler te voelen.

5. WEINIG ENERGIE

Kortademigheid en weinig energie zijn twee veel voorkomende symptomen van hartfalen. Veel patiënten met deze aandoening zijn al na enkele minuten lichamelijke activiteit buiten adem.

Dit wordt veroorzaakt doordat de spieren en weefsels minder zuurstof en voedingsstoffen krijgen die door het bloed worden meegevoerd.

Voor veel patiënten met hartfalen kan gematigde lichaamsbeweging gunstig zijn, omdat dit het hart sterker kan maken. Hoe fitter het hart is, hoe meer bloed het kan pompen.

6. AANHOUDENDE HOEST

Hartfalen wordt vaak geassocieerd met aanhoudende hoest of piepende ademhaling, wat een gevolg is van vochtophoping in de longen.

Wanneer het hoesten verergert, is dit vaak een indicatie dat het hartfalen vordert. Neem contact op met uw arts als dit het geval is.

7. LAGE LICHAAMSTEMPERATUUR

Patiënten met hartfalen kunnen last hebben van koude armen, benen, handen en voeten. Dit wordt veroorzaakt doordat het lichaam het grootste deel van het beschikbare warme bloed naar de hersenen en andere vitale organen stuurt.

De bloedsomloop kan worden verbeterd door warme kleding, korte wandelingen of regelmatige massages


U vindt hier meer informatie over oorzaken, symptomen, risicofactoren en behandelingsmogelijkheden op onze website over hartfalen..

Als u een van deze symptomen voelt, kunt u onze patiëntengids downloaden en een afspraak met uw arts maken om uw symptomen te bespreken.

Wanneer u met uw arts praat, kunt u dit document bij de hand houden

Wanneer u met uw arts praat, kunt u dit document bij de hand houden