VOOR BEHEERSEN VAN HARTFALEN

Voor beheersen van hartfalen

Lees meer over de opties om de ziekte te beheersen


Raadpleeg uw arts om de beste beslissingen te nemen


Wanneer u met uw arts praat, kunt u dit document bij de hand houden

Wanneer u met uw arts praat, kunt u dit document bij de hand houden

1. Detecteren


Tijdens de ECG-test worden elektroden (sensoren) die de elektrische activiteit van het hart kunnen detecteren op uw borstkas en soms op uw ledematen geplaatst. Een ECG meet de tijd en de duur van de elektrische fasen van elke hartslag, maakt het mogelijk om de aanwezigheid van ritmestoornissen en veranderingen in de hartritmegeleiding te identificeren en vast te leggen.

Routinematige medische controles stellen uw arts in staat om uw gezondheidstoestand nauwlettend in de gaten te houden en een vroege diagnose van hartfalen te stellen.

• Op basis van de behandeling die uw arts overweegt, kan een echocardiogram worden aangevraagd om de grootte van uw hart te beoordelen en de werking ervan te controleren. Met deze test kan ook de ejectiefractie van de linkerhartkamer worden bepaald. Dit verwijst naar het vermogen van de linker hartkamer om bij elke hartslag het bloed goed door het lichaam te pompen.

De ejectiefractie van de linker hartkamer (LVEF) is het percentage van het bloed dat bij elke hartslag uit het hart naar het lichaam wordt gepompt. Op basis van de ejectiefractiewaarde zal uw arts bepalen hoe goed uw hart als pomp functioneert.

Hoe wordt de ejectiefractie (EF) gemeten?

De meest gebruikelijke manier om de ejectiefractie (EF) te beoordelen is door middel van een echocardiogram. Deze test wordt regelmatig uitgevoerd in de praktijk van een arts of op de diagnostische afdeling van een ziekenhuis.

De waarde van de ejectiefractie (EF) kan in de loop van de tijd veranderen, dus het is belangrijk dat deze regelmatig door uw arts wordt beoordeeld, die bepaalt of dit nodig is.

Tabel met typische EF-waarden:

50–75%

De pompcapaciteit van het hart is

NORMAAL

36–49%

De pompcapaciteit van het hart is

VERMINDERD

35% en minder

De pompcapaciteit van het hart is

LAAG

Mensen met een lage ejectiefractie (EF) van 35% of minder hebben een verhoogd risico op plotselinge hartstilstand (SCA) of acute hartdood.

Een gezond hart heeft een EF tussen 50% en 75%. Dit geeft aan dat het hart het bloed goed pompt en voldoende zuurstofrijk bloed kan leveren aan het lichaam en de hersenen. Zelfs een gezond hart pompt niet bij elke hartslag 100% bloed uit het hart; er blijft altijd een bepaalde hoeveelheid bloed in het hart achter.

U kunt bepalen hoe snel uw hart klopt door uw pols te meten. Als u vaststelt dat uw pols onregelmatig of langzaam klopt, moet u een arts raadplegen.

Draai een hand met de palm omhoog. Plaats zachtjes de wijs- en middelvinger van uw andere hand op de binnenkant van uw pols onderaan de duim; de positie is correct als u uw hartslag voelt. Tel het totale aantal hartslagen gedurende 1 minuut of 30 seconden, en vermenigvuldig dit getal met twee.

De polsslag kan ook in de nek worden gevonden, waarbij steeds dezelfde vingers worden gebruikt en het proces op dezelfde manier wordt uitgevoerd als bij de vorige.

2. Verminderen


Als u hartfalen heeft, kunt u in aanmerking komen voor een implanteerbaar hartapparaat, genaamd cardiale resynchroniatherapie (CRT).
Het dient 3 functies:

Als uw arts vaststelt dat u hartfalen hebt, het voortschrijdend is en het niet verbetert met de voorgeschreven medicatie, kunt u in aanmerking komen voor een CRT-apparaat.

Het apparaat is geprogrammeerd met een aantal specifieke parameters, die door uw arts worden bepaald, rekening houdend met uw specifieke aandoening om ongecoördineerde (of ongesynchroniseerde) en inefficiënte hartslagen te corrigeren.

Met dit apparaat kan uw arts uw ziekte beter onder controle houden en uw behandeling optimaliseren om hartfalen te beheersen. De huidige technologie stelt uw arts in staat om uw pacemaker te controleren en aan te passen aan uw specifieke pathologie.

3. Respons


Een CRT-apparaat (cardiale resynchronisatietherapie) wordt onder de huid geïmplanteerd en dient therapieën toe om snelle en onregelmatige ritmen te behandelen.

Het dient 3 functies:

Dient therapieën toe om onregelmatige, onderbroken of trage hartritmen te behandelen.

Bewaakt continu het hart en dient automatisch therapieën toe om snelle hartritmen te corrigeren.

Het apparaat dient therapieën toe om de pompactie van het hart te coördineren en behandelt snelle, onregelmatige of trage hartritmen.

De implantaatprocedure vereist geen openhartoperatie en de meeste mensen gaan binnen 24 uur weer naar huis.

4. Behandelen


Gezonde gewoonten kunnen helpen bij het voorkomen van hartaandoeningen en het verbeteren van de kwaliteit van leven.

  • Eet gezond: eet fruit en groenten, vezelrijke voedingsmiddelen, mager vlees, vis en onverzadigde vetten zoals olijfolie. Drink minder alcohol- en cafeïnehoudende dranken.
  • Regelmatige lichaamsbeweging: probeer elke dag minstens een half uur lichaamsbeweging te krijgen.
  • Vermijd schadelijke gewoonten zoals roken.
  • Controleer uw bloeddruk regelmatig: als u een hoge bloeddruk hebt, moet u de instructies van uw arts volgen en alle voorgeschreven medicijnen nemen.
  • Houd uw cholesterolgehalte onder controle: laat uw cholesterolgehalte regelmatig controleren. Eet minder voedsel met een hoog cholesterolgehalte en neem indien nodig cholesterolverlagende medicatie zoals voorgeschreven door uw arts.
  • Vermijd stress: zorg voor zo min mogelijk spanning. Oefen gezonde technieken voor het beheersen van stress, zoals spierontspanning, diepe ademhaling en lichaamsbeweging.
  • Behandel slaapapneu en schildklieraandoeningen: als u slaapapneu of een schildklieraandoening hebt, is het belangrijk om een arts te raadplegen over de behandelingsmogelijkheden.

Voor de behandeling van hartfalen worden verschillende soorten medicijnen gebruikt. Uw arts kan een combinatie van medicijnen voorschrijven (o.a. bètablokkers, antistollingsmiddelen en diuretica) om het verloop van de ziekte onder controle te houden.

Als uw hartfalen wordt veroorzaakt door een klep die niet goed werkt of erger wordt door deze situatie, kan uw arts overwegen een hartoperatie uit te voeren om de klep te repareren of te vervangen. Als het hartfalen ernstig en onomkeerbaar is, kan de implantatie van een ventriculair hulpmiddel of een harttransplantatie worden overwogen.

Raadpleeg uw arts over uw behandelingsopties.

Communiceer goed met uw arts om uw conditie in de gaten te houden en te controleren of de behandelingen goed werken, of dat u nieuwe symptomen of bijwerkingen hebt.

Zoek hulp in geval van nood. Neem direct contact op met uw arts als uw hartslag sneller is dan normaal, als u voelt dat u flauwvalt, als u pijn op de borst of hartkloppingen hebt of als u kortademig bent.

Comparte esta información:

Wanneer u met uw arts praat, kunt u dit document bij de hand houden

Wanneer u met uw arts praat, kunt u dit document bij de hand houden