BLOG:
LOOPT U HET RISICO OP ACUTE HARTDOOD?

Wanneer u met uw arts praat, kunt u dit document bij de hand houden

Wanneer u met uw arts praat, kunt u dit document bij de hand houden.

Wanneer u met uw arts praat, kunt u dit document bij de hand houden

DOWNLOAD DE GIDS

Para consultar con tu médico, puedes guiar la conversación con el siguiente documento:

background_mcs

Wat is acute hartdood (SCD)?

Acute hartdood (SCD) is een elektrisch probleem waarbij het hart een gevaarlijk snelle of onregelmatige hartslag veroorzaakt (ventrikelfibrillatie of ventrikeltachycardie).

De snelle en onregelmatige hartslag laat het hart trillen in plaats van samentrekken of pompen. Als het hart stopt met het pompen van bloed, kan er geen zuurstof bij het lichaam en de hersenen komen. Als SCD niet direct wordt behandeld, kan dit fataal zijn.

Hartaanval en SCD: wat zijn de verschillen?

Acute hartdood is niet hetzelfde als een hartaanval, hoewel de termen vaak met elkaar worden verward.

Hartaanval: een circulatie- of pompprobleem

Een hartaanval treedt op wanneer de hartspier beschadigd is omdat deze niet genoeg bloed krijgt. Bloedvaten, die kransslagaders worden genoemd, leveren bloed en zuurstof aan de hartspier. Als een of meer kransslagaders volledig zijn geblokkeerd, kan de hartspier niet de zuurstof krijgen die nodig is en kan deze permanent beschadigd raken.

Een hartaanval is in wezen een probleem met de leidingen in het hart.

Acute hartdood (SCD): een elektrisch probleem

Daarentegen kan van SCD worden gezegd dat het een elektrisch probleem in het hart is. Het pompmechanisme van het hart wordt aangedreven door elektrische signalen. Tijdens een acute hartdood werkt het elektrische systeem van het hart abnormaal, waardoor een abnormale en onregelmatige hartslag ontstaat. De abnormale hartslag zorgt ervoor dat de hartspier trilt in plaats van pompt en dat er geen bloed in het lichaam of de hersenen terechtkomt.

SCD-behandeling door defibrillatie

De meest effectieve manier om SCD te behandelen is door middel van defibrillatie.1 Bij defibrillatie wordt een elektrische schok aan het hart toegediend om een normale hartslag te herstellen.

Slechts 5% van de mensen overleeft SCD zonder defibrillatie.2

Er zijn twee hoofdvormen van defibrillatie:

 1. Een automatische externe defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat de elektrische activiteit van het hart meet. Het wordt gebruikt door noodhulpteams of het algemene publiek om het hart elektrische schokken te geven.
 2. Een implanteerbare cardioverter-defibrillator (ICD) is een apparaat dat onder de huid wordt geïmplanteerd. ICD-therapieën behandelen snelle en onregelmatige ritmes.

Wat is een implanteerbare defibrillator?

DAI_treatment

De term implanteerbare defibrillator slaat eigenlijk op het systeem: de defibrillator en de geleidingsdraden.

 • Een defibrillator houdt het hart continu in de gaten en corrigeert automatisch het snelle hartritme.
 • De geleidingsdraden zijn dunne, geïsoleerde, zachte draden, ongeveer ter grootte van een spaghettisliert. De geleidingsdraden dragen de elektrische impuls van de defibrillator naar uw hart en sturen informatie over uw natuurlijke hartactiviteit terug naar de implanteerbare defibrillator.

Heb ik een implanteerbare defibrillator (IAD) nodig?

Mensen die een verhoogd risico op SCD lopen, zijn3:

 • Mensen die een hartaanval hebben gehad.
 • Patiënten met hartfalen..
 • Mensen die eerder een SCD hebben overleefd of een familielid hebben dat een SCD heeft meegemaakt.
 • Mensen met een lage ejectiefractie (EF).

Als uw arts heeft voorgesteld dat u een IAD nodig hebt, kan het zijn dat u een abnormaal hartritme (aritmie) hebt gehad of dreigt te krijgen, dat bekend staat als ventriculaire tachycardie of ventriculaire fibrillatie. Deze levensbedreigende ritmes kunnen SCD veroorzaken, die tot de dood kan leiden als deze niet onmiddellijk wordt behandeld. Als u het risico loopt op een plotselinge hartstilstand, is de IAD de beste behandelingsoptie die beschikbaar is.

Hoe werkt een IAD?

Een implanteerbare defibrillator is ontworpen om uw hartritme 24 uur per dag te bewaken. Als uw hart te snel of onregelmatig klopt, geeft het apparaat eerst kleine pijnloze elektrische signalen af om uw hartritme te corrigeren. Als het snelle hartritme (tachycardie) aanhoudt, dient de defibrillator een elektrische schok toe om een normaal hartritme te herstellen. De IAD kan ook worden gebruikt voor trage hartritmen door elektrische impulsen naar het hart te sturen om het te corrigeren.

98% van de mensen overleeft een fatale hartritmestoornis als ze met defibrillatie worden behandeld.4

Uw arts programmeert het IAD-apparaat om de meest effectieve therapieën toe te dienen voor uw specifieke hartaandoening.

Het is alsof u 24 uur per dag, 7 dagen per week een noodhulpteam bij u hebt.

Implantatie van defibrillator

Voor de ingreep voor het implanteren van de defibrillator is geen openhartoperatie nodig en de meeste mensen gaan binnen 24 uur weer naar huis. Voorafgaand aan de operatie kunt u medicijnen krijgen waar u slaperig van wordt en waar u zich comfortabel van gaat voelen. De ingreep wordt over het algemeen uitgevoerd onder plaatselijke verdoving.

De implantatieprocedure omvat over het algemeen de volgende stappen:

 1. Er wordt een kleine insnijding van ongeveer 5 tot 10 cm gemaakt in uw borst, net onder het sleutelbeen.
 2. Er worden een of twee geleidingsdraden door een ader in uw hart geleid die worden aangesloten op de implanteerbare cardioverter-defibrillator.
 3. De instellingen van de defibrillator worden geprogrammeerd en het apparaat wordt getest op correcte werking om te voldoen aan uw medische behoeften.
 4. De defibrillator wordt onder uw huid geplaatst en het kleine sneetje in uw borst wordt gesloten.

Deze informatie is samengesteld voor u, uw familie en vrienden. Het biedt basisinformatie over SCD en implanteerbare defibrillatoren (IAD’s). Vraag uw artsen naar uw medische toestand en het op u afgestemde beheer van uw therapie.

Voor meer informatie kunt u onze consultatiegidsen downloaden om met uw arts te praten over hartritmestoornissen..

Referenties

1 Zipes DP, Roberts D. Results of the international study of the implantable pacemaker cardioverter-defibrillator. A comparison of epicardial and endocardial lead systems. The Pacemaker-Cardioverter-Defibrillator Investigators. Circulation. July 1, 1995;92(1):59-65.

2 Epstein AE, DiMarco JP, Ellenbogen KA, et al. ACC/AHA/HRS 2008 Guidelines for Device-Based Therapy of Cardiac Rhythm Abnormalities [corrections appear at J Am Coll Cardiol. April 21, 2009;53(16):1473. J Am Coll Cardiol. January 6, 2009;53(1):147]. J Am Coll Cardiol. May 27, 2008;51(21):e1-62.

3 American Heart Association. Statistical fact sheet. Sudden death from cardiac arrest. Disponible en: americanheart.org. Acceso: 22 de abril de 2019.

4 Glikson M, Friedman PA. The implantable cardioverter defibrillator. Lancet. April 7, 2001;357(9262):1107-1117.

Wanneer u met uw arts praat, kunt u dit document bij de hand houden

Wanneer u met uw arts praat, kunt u dit document bij de hand houden