BLOG:
LVEF: HET GEHEIME CIJFER VAN HET HART.

Wanneer u met uw arts praat, kunt u dit document bij de hand houden

Wanneer u met uw arts praat, kunt u dit document bij de hand houden.

Wanneer u met uw arts praat, kunt u dit document bij de hand houden

DOWNLOAD DE GIDS

Para consultar con tu médico, puedes guiar la conversación con el siguiente documento:

Uw gezondheidstoestand kennen is heel belangrijk. Mensen zijn zich meestal bewust van onder andere hun gewicht, bloedsuikergehalte en bloeddruk. Maar wist u dat het ook heel belangrijk is om op de hoogte te zijn van de gezondheid en conditie van ons hart om toekomstige complicaties te voorkomen?

Om te weten hoe gezond ons hart is, is het van belang om de procentuele LVEF-waarde te kennen.

De ejectiefractie van het linker ventrikel (LVEF) is de term die wordt gebruikt om het percentage van de pompkracht van het hart in elke slag aan te geven.

Video: wat is de LVEF-waarde en hoe wordt deze gediagnosticeerd?

Waar kan ik mijn LVEF-waarde vinden?

Om de LVEF-waarde vast te stellen, moet een test worden ondergaan, een zogenaamd echocardiogram. Dit is een test die een bewegend beeld van het hart geeft. Door middel van ultrageluid geeft echocardiografie informatie over de vorm, grootte, functie, sterkte van het hart, beweging en dikte van de wanden; evenals de werking van de kleppen.[1].

Specialisten bevelen aan om deze test een keer per jaar uit te voeren, vooral bij patiënten die al een hartaanval hebben gehad. En in het geval dat u een testafwijking toont, is het raadzaam om de test om de drie maanden te doen, aangezien de resultaten in de loop van de tijd kunnen variëren.

Uw LVEF-waarde is een procentuele meting.

50–75%

De pompcapaciteit van het hart is

NORMAAL

36–49%

De pompcapaciteit van het hart is

VERMINDERD

35% en minder

De pompcapaciteit van het hart is

LAAG

1Fundación Española del Corazón. (2018). “Ecocardiograma”. 14-03-19, de Fundación Española del Corazón Sitio web: https://fundaciondelcorazon.com/informacion-para-pacientes/metodos-diagnosticos/ecocardiograma.html

Wat moet u doen als uw LVEF-waarde laag of verminderd is?

Als uw pompcapaciteit laag is, betekent dit dat uw hart verzwakt is en dat u kwetsbaar bent voor hartproblemen, zoals hartfalen of plotselinge hartstilstand.
Daarom raden wij u aan om regelmatig naar uw arts te gaan, om op de hoogte te zijn van uw gezondheidstoestand en vooral dat u op de hoogte bent van uw LVEF-waarde.

Lees meer informatie over hartfalen, om te zien of u een van de bovenstaande symptomen hebt en download onze patiëntengidsen onderaan elke pagina, zodat u met uw arts kunt praten.

Wanneer u met uw arts praat, kunt u dit document bij de hand houden

Wanneer u met uw arts praat, kunt u dit document bij de hand houden