BLOG:
HOE IS HET OM MET EEN PACEMAKER TE LEVEN?

Wanneer u met uw arts praat, kunt u dit document bij de hand houden

Wanneer u met uw arts praat, kunt u dit document bij de hand houden.

Wanneer u met uw arts praat, kunt u dit document bij de hand houden

DOWNLOAD DE GIDS

Para consultar con tu médico, puedes guiar la conversación con el siguiente documento:

Samuel begon zich op een dag slecht te voelen, heel slecht. De pulsaties waren erg langzaam. In de kliniek heeft hij enkele tests ondergaan en de diagnose was dat er een pacemaker moest worden geïmplanteerd.

Deze zin wekt meestal veel angst op als u nog nooit contact hebt gehad met iemand die hartproblemen heeft: “We moeten een pacemaker implanteren.” Onwetendheid kan in eerste instantie veel angst veroorzaken, maar na verloop van tijd raken zowel de patiënt als de familie vertrouwd met het apparaat.

De wetenschap is zo ver gevorderd dat pacemakers mensen vandaag de dag in staat stellen een normaal leven te leiden. Afhankelijk van het gebruik en het type apparaat kunnen ze vijf tot zeven jaar meegaan.

Bovendien heeft de vooruitgang op het gebied van circuits en het isoleren van apparaten het risico op interferentie door apparatuur verkleind, zoals microgolven, die in het verleden deze chirurgisch geïmplanteerde hartapparaten hebben veranderd of op de een of andere manier hebben beïnvloed. Er moeten echter bepaalde voorzorgsmaatregelen worden genomen wanneer een persoon een pacemaker heeft.

Veel mensen met een implanteerbaar hartapparaat kunnen hun normale dagelijkse activiteiten weer uitvoeren nadat ze volledig hersteld zijn van de operatie. Uw arts kan u echter vragen om bepaalde situaties te vermijden.

Uw arts zal u specifieke richtlijnen geven op basis van uw situatie, maar dit zijn enkele algemene tips die u moet volgen na uw herstel.

Over sporten

U kunt geleidelijk aan terugkeren naar uw normale levensstijl zodra uw arts zegt dat het veilig is om dit te doen. De meeste mensen kunnen blijven sporten na hun herstel.

U moet echter ruw lichamelijk contact waardoor u zou kunnen vallen of het gebied van uw implantaat kan worden geraakt vermijden, omdat dit het apparaat of de geleidingskabels kan beschadigen. Praat met uw arts als u vragen hebt over specifieke activiteiten.

Over reizen

De meeste mensen met geïmplanteerde hartapparatuur kunnen vrij reizen, tenzij hun onderliggende medische toestand enige beperking vereist.
De sleutel tot reizen met vertrouwen is een goede voorbereiding. Overleg met uw arts voordat u op reis gaat.

Voorzorgsmaatregelen

De volgende voorzorgsmaatregelen moeten altijd in acht worden genomen. Overleg het volgende uitvoerig met uw arts:

  • Wanneer u door een metaaldetector gaat (bijvoorbeeld op een luchthaven), moet u het beveiligingspersoneel informeren dat u een pacemaker hebt voordat u door de beveiliging gaat, omdat het apparaat het alarm kan activeren.
  • Het is belangrijk om de beveiligingsmedewerker eraan te herinneren dat de metaaldetector niet voor langere tijd (meer dan een seconde of twee) op de pacemaker moet worden vastgehouden, omdat de magneet in het staafje de bedrijfsmodus van uw apparaat tijdelijk kan veranderen.
  • Vermijd MR- MRI-apparatuur (beeldvorming door magnetische resonantie) of andere grotere magnetische velden, omdat deze de programmering of functie van de pacemaker kunnen beïnvloeden (met uitzondering van speciale soorten pacemakers die ontworpen zijn om MRI te weerstaan).
  • Absténgase de la diatermia (el uso de calor en la terapia física para tratar los músculos).
  • Maak geen gebruik van diathermie (het gebruik van warmte tijdens fysiotherapie om spieren te behandelen).
  • Schakel grote motoren, zoals auto- of bootmotoren, uit wanneer u eraan werkt, omdat ze uw apparaat tijdelijk kunnen ‘verwarren’. Vermijd bepaalde hoogspannings- of radarapparatuur, zoals radio- of televisiezenders, vlambooglassers, hoogspanningskabels, radarinstallaties of smeltovens.
  • Mobiele telefoons die in de VS beschikbaar zijn (minder dan 3 watt) zijn over het algemeen veilig in gebruik. Een algemene aanbeveling is om mobiele telefoons op minstens 15 cm afstand van het apparaat te houden. Het verdient de voorkeur om uw mobiele telefoon niet in de zak te dragen waar de pacemaker zich bevindt.
  • De hoofdtelefoon kan een magnetische stof bevatten die de functie van het apparaat kan verstoren wanneer het in nauw contact staat. Het wordt aanbevolen om de hoofdtelefoon ten minste 3 centimeter van uw apparaat te houden. Het wordt aanbevolen de hoofdtelefoon niet om de nek te hangen of in het borstzakje te dragen.
  • Het is erg belangrijk om altijd uw identiteitskaart bij u te hebben waarop staat dat u een pacemaker hebt. Ook het dragen van een medische waarschuwingsarmband of -ketting wordt aanbevolen als u een apparaat hebt.

Raadpleeg altijd uw arts of de fabrikant van het apparaat als u vragen hebt over het gebruik van bepaalde apparatuur in de buurt van uw pacemaker.

Klik hier voor meer informatie over hart- en vaatziekten: www.sandbox.cuidandotucorazon.com

Referencias usadas:

https://cuidateplus.marca.com/enfermedades/enfermedades-vasculares-y-del-corazon/2004/04/20/vivir-marcapasos-3480.html

https://www.medtronic.com/es-es/tu-salud/tratamientos-y-terapias/bradicardia/vivir-con.html

http://healthlibrary.uchospitals.edu/Spanish/conditions-and-treatments/service-line/dermatology-22/Content/adult-diseases-and-conditions-v0/vivir-con-un-marcapasos-o-cardiodesfibrilador-implantable-cdi/

https://www.youtube.com/watch?v=iYy9C71pO-g

Wanneer u met uw arts praat, kunt u dit document bij de hand houden

Wanneer u met uw arts praat, kunt u dit document bij de hand houden