BLOG:
10 LEUKE WEETJES OVER UW BELANGRIJKSTE SPIER: HET HART

Wanneer u met uw arts praat, kunt u dit document bij de hand houden

Wanneer u met uw arts praat, kunt u dit document bij de hand houden.

Wanneer u met uw arts praat, kunt u dit document bij de hand houden

DOWNLOAD DE GIDS

Para consultar con tu médico, puedes guiar la conversación con el siguiente documento:

Uw hart is een orgaan dat serieus genomen moet worden.

 1. Een volwassen hart klopt ongeveer 100.000 keer per dag: één slag per seconde, van 60 tot 100 slagen per minuut. Uw hart werkt 24 uur per dag, 7 dagen per week om u in leven te houden.
 1. Uw hartslag verandert met de leeftijd en conditie. Over het algemeen, als kinderen volwassen worden en volwassenen hun fysieke conditie verbeteren, vertraagt de hartslag.
  • Pasgeborene: 0 tot 11 maanden: 70 tot 160 slagen per minuut.
  • 1 tot 4 jaar: 80 tot 120 slagen per minuut.
  • 5 tot 9 jaar: 75 tot 110 slagen per minuut.
  • Kinderen van 10 jaar en ouder en niet-atletische volwassenen: 60 tot 100 slagen per minuut.
  • Volwassen atleten: 40 tot 60 slagen per minuut.

 

 1. Hartaandoeningen kunnen een beroerte veroorzaken.
  Als u pijn op de borst voelt, congestie, of als uw hart snel of onregelmatig klopt (aritmie), raden wij u aan om uw arts te bezoeken. U kunt boezemfibrillatie hebben, een aandoening die uw normale hartslag wijzigt en uw risico op een cerebrovasculair accident (CVA) of een beroerte verhoogt. Als u meer wilt weten over deze aandoening, klikt u hier.

 

 1. ¿Wilt u weten hoe groot uw hart is? Maak een vuist.
  Meestal heeft een gezond hart de grootte van een vuist. Een ziek hart neemt echter toe in omvang.

 

 1. Uw hartslag vertraagt als u slaapt.
  Het is gebruikelijk dat uw hartslag onder de 60 slagen per minuut daalt. Bij sommige mensen daalt de hartslag tot 40 slagen per minuut terwijl ze slapen. Dat komt omdat de stofwisseling vertraagt en het parasympatische zenuwstelsel wordt geactiveerd, dat zorgt voor de autonome functies van het lichaam, waardoor uw hart ontspant.

 

 1. De symptomen van een hartaanval zijn verschillend voor vrouwen en mannen.
  Terwijl mannen ernstige pijn op de borst (angina), zweten en misselijkheid ervaren, ervaren vrouwen kortademigheid, duizeligheid, pijn onder de borst of bovenin de buik en druk bovenin de rug

 

 1. Uw activiteitsniveau beïnvloedt uw risico op hartaandoeningen.
  Mensen met een slechte lichamelijke conditie hebben twee keer zoveel risico op hartaandoeningen als actieve mensen. Het is aan te raden om ten minste 150 minuten met gematigde intensiteit te bewegen, of 75 minuten intensief of een combinatie van beide per week. U vindt hier meer informatie over de risicofactoren van hartziekten.

 

 1. Er zijn vele manieren om het risico op hartaandoeningen te verminderen: stoppen met roken, het cholesterolgehalte en de bloeddruk onder controle houden, gezonder eten, afvallen en minder suiker eten en/of drinken zullen een positief effect hebben.

 

 1. Lang zitten zonder te bewegen verhoogt het risico op hartaandoeningen. Wanneer we actiever zijn, activeren onze spieren genen die eiwitten aanmaken om ons te helpen de suiker en het cholesterol in ons bloed te verwerken, zelfs met kleine bewegingen zoals opstaan of heen en weer bewegen. Daarom is het raadzaam om, als u lang moet zitten, minstens een paar minuten per uur op te staan.

 

 1. Uw hart is een geweldige pompende machine. Elke minuut pompt uw hart vijfkwart door een systeem van bloedvaten naar alle lichaamsdelen. Dat vertaalt zich in ongeveer 2.000 liter bloed per dag.

Als u meer wilt weten over uw hart en hoe u het beter kunt beschermen, bezoek dan onze website over boezemfibrillatie.


Wanneer u met uw arts praat, kunt u dit document bij de hand houden

Wanneer u met uw arts praat, kunt u dit document bij de hand houden