ZIEKTEBEHEERSINGBRADYCARDIE

ZIEKTEBEHEERSING VOOR BRADYCARDIE

Meer informatie over de behandelingsmogelijkheden voor bradycardie:


Raadpleeg uw arts om de beste beslissingen te nemen


Wanneer u met uw arts praat, kunt u dit document bij de hand houden

Wanneer u met uw arts praat, kunt u dit document bij de hand houden

1. Detecteren


Tijdens de ECG-test worden elektroden (sensoren) die de elektrische activiteit van het hart kunnen detecteren, op uw borstkas en soms op uw ledematen geplaatst. Een ECG meet de tijd en de duur van de elektrische fasen van elke hartslag.

Een medisch onderzoek is een van de belangrijkste manieren om vast te stellen of u het risico loopt op kwaadaardige hartritmestoornissen, dat wil zeggen die afkomstig zijn van de hartkamers, die verantwoordelijk zijn voor het pompen van bloed vanuit het hart naar het hele lichaam.

Voortdurende hartbewaking is nuttig voor het opvangen van onregelmatige hartslagen die zelden voorkomen – in sommige gevallen ervaart u zelfs geen symptomen. Holter-monitor: dit draagbare ECG-apparaat kan tot zeven dagen lang worden gebruikt om de elektrische activiteit van het hart te registreren terwijl u uw dagelijkse activiteiten uitvoert.

Door het uitvoeren van een registratie van uw ECG kan uw arts uw hartslag analyseren en eventuele afwijkingen vaststellen. Implanteerbare hartmonitor (ICM): de ICM is een apparaat dat onder de huid in het borstgebied wordt geïmplanteerd. De ICM detecteert en bewaart abnormale hartritmes gedurende minimaal drie jaar.

• Op basis van de overweging van uw behandelend arts kan een echocardiogram voor u worden uitgevoerd om de grootte van uw hart te beoordelen en het functioneren ervan te controleren.

• Een andere diagnostische test is een coronaire angiografie, die bijhoudt hoe het bloed in de slagaders van uw hart stroomt. Net als het echocardiogram zal deze door uw arts worden aangevraagd indien dit nodig wordt geacht.

• Een speciale test, een elektrofysiologische onderzoek (EFO), wordt uitgevoerd om de werking van het elektrische systeem van het hart zorgvuldig te observeren en de aanwezigheid of afwezigheid van afwijkingen te bevestigen.

U kunt bepalen hoe snel uw hart klopt door uw pols te meten. Als u vaststelt dat uw pols onregelmatig of langzaam klopt, moet u een arts raadplegen.

Draai een hand met de palm omhoog. Plaats zachtjes de wijs- en middelvinger van uw andere hand op de binnenkant van uw pols onderaan de duim; de positie is correct als u uw hartslag voelt. Tel het totale aantal hartslagen gedurende 1 minuut of 30 seconden, en vermenigvuldig dit getal met twee.

De polsslag kan ook in de nek worden gevonden, waarbij steeds dezelfde vingers worden gebruikt en het proces op dezelfde manier wordt uitgevoerd als bij de vorige.

2. Verminderen


Als u bradycardie hebt, kunt u een kandidaat zijn voor een implanteerbaar hartapparaat, een pacemaker genoemd.

Pacemakers zijn kleine apparaten die onder de huid worden geïmplanteerd en helpen bij het herstellen van een normaal hartritme wanneer het hart te langzaam klopt.

De pacemaker houdt het hartritme continu in de gaten en stuurt een kleine, niet te detecteren elektrische impuls naar het hart om een traag ritme te corrigeren wanneer het wordt gedetecteerd.

Met de huidige technologie kan uw arts uw pacemaker controleren en aanpassen aan uw specifieke aandoening.

Als ernstige bradycardie niet wordt behandeld, kan het ernstige problemen veroorzaken, bijvoorbeeld flauwvallen en verwondingen als gevolg daarvan, maar ook convulsies of zelfs overlijden.

3. Behandelen


Gezonde gewoonten kunnen helpen bij het voorkomen van hartaandoeningen en het verbeteren van de kwaliteit van leven.

  • Eet gezond: eet fruit en groenten, vezelrijke voedingsmiddelen, mager vlees, vis en onverzadigde vetten zoals olijfolie. Drink minder alcohol- en cafeïnehoudende dranken.
  • Regelmatige lichaamsbeweging: probeer elke dag minstens een half uur lichaamsbeweging te krijgen.
  • Vermijd schadelijke gewoonten zoals roken.
  • Controleer uw bloeddruk regelmatig: als u een hoge bloeddruk hebt, moet u de instructies van uw arts volgen en alle voorgeschreven medicijnen nemen.
  • Houd uw cholesterolgehalte onder controle: laat uw cholesterolgehalte regelmatig controleren. Eet minder voedsel met een hoog cholesterolgehalte en neem indien nodig cholesterolverlagende medicatie zoals voorgeschreven door uw arts.
  • Vermijd stress: zorg voor zo min mogelijk spanning. Oefen gezonde technieken voor het beheersen van stress, zoals spierontspanning, diepe ademhaling en lichaamsbeweging.
  • Behandel slaapapneu en schildklieraandoeningen: als u slaapapneu of een schildklieraandoening hebt,
    is het belangrijk om een arts te raadplegen over de behandelingsmogelijkheden.

Medische problemen zoals hypothyreoïdie, of onbalans van de elektrolyten, of in sommige situaties medicijnen die u gebruikt, kunnen een traag hartritme veroorzaken. Als deze problemen de oorzaak zijn van bradycardie, moet u uw arts overleggen over een behandeling van de medische aandoening of aanpassing van uw medicatie.

Communiceer goed met uw arts om uw conditie in de gaten te houden en te controleren of de behandelingen goed werken, of dat u nieuwe symptomen of bijwerkingen hebt.

Zoek hulp in geval van nood. Neem direct contact op met uw arts als uw hartslag lager is dan normaal, als u voelt dat u flauwvalt of als u merkt dat u kortademig bent.

Comparte esta información:

Wanneer u met uw arts praat, kunt u dit document bij de hand houden

Wanneer u met uw arts praat, kunt u dit document bij de hand houden