ZIEKTEBEHEERSING

Ziektebeheersing voor boezemfibrillatie (BF)

Meer informatie over de behandelingsmogelijkheden voor boezemfibrillatie (BF)


Raadpleeg uw arts om de beste beslissingen te nemen


Wanneer u met uw arts praat, kunt u dit document bij de hand houden

Wanneer u met uw arts praat, kunt u dit document bij de hand houden

1. Detecteren


Tijdens de ECG-test worden elektroden (sensoren) die de elektrische activiteit van het hart kunnen detecteren, op uw borstkas en soms op uw ledematen geplaatst. Een ECG meet de tijd en duur van de elektrische fasen van elke hartslag.

Een medisch onderzoek is een van de belangrijkste manieren om vast te stellen of u het risico loopt op kwaadaardige hartritmestoornissen, dat wil zeggen die afkomstig zijn van de hartkamers, die verantwoordelijk zijn voor het pompen van bloed vanuit het hart naar het hele lichaam.

Voortdurende hartbewaking is nuttig voor het opvangen van onregelmatige hartslagen die zelden voorkomen – in sommige gevallen ervaart u zelfs geen symptomen.
Holter-monitor: dit draagbare ECG-apparaat kan tot zeven dagen lang worden gebruikt om de elektrische activiteit van het hart te registreren terwijl u uw dagelijkse activiteiten uitvoert. Door het uitvoeren van een registratie van uw ECG kan uw arts uw hartslag analyseren en eventuele afwijkingen vaststellen.

Implanteerbare hartmonitor (ICM): de ICM is een apparaat dat onder de huid in het borstgebied wordt geïmplanteerd. De ICM detecteert en bewaart abnormale hartritmes gedurende minimaal drie jaar.

• Op basis van de overweging van uw behandelend arts kan een echocardiogram voor u worden uitgevoerd om de grootte van uw hart te beoordelen en het functioneren ervan te controleren.

• Een andere diagnostische test is een coronaire angiografie, die bijhoudt hoe het bloed in de slagaders van uw hart stroomt. Net als het echocardiogram zal deze door uw arts worden aangevraagd indien dit nodig wordt geacht.

• Een speciale test, een elektrofysiologische onderzoek (EFO), wordt uitgevoerd om de werking van het elektrische systeem van het hart zorgvuldig te observeren en de aanwezigheid of afwezigheid van afwijkingen te bevestigen.

U kunt bepalen hoe snel uw hart klopt door uw pols te meten. Als u vaststelt dat uw pols onregelmatig of langzaam klopt, moet u een arts raadplegen.

Draai een hand met de palm omhoog. Plaats zachtjes de wijs- en middelvinger van uw andere hand op de binnenkant van uw pols onderaan de duim; de positie is correct als u uw hartslag voelt. Tel het totale aantal hartslagen gedurende 1 minuut of 30 seconden, en vermenigvuldig dit getal met twee.

De polsslag kan ook in de nek worden gevonden, waarbij steeds dezelfde vingers worden gebruikt en het proces op dezelfde manier wordt uitgevoerd als bij de vorige.

El diagnóstico de la Fibrilación Auricular se fundamenta en el electrocardiograma. En este procedimiento, se observa la actividad eléctrica del corazón. Si el paciente está en Fibrilación Auricular en ese preciso momento, se puede detectar un ritmo irregular que es característico.

Es un electrocardiograma portátil que llevas contigo mientras te monitorea la actividad eléctrica de tu corazón por 24 horas y graba la actividad si el episodio ocurre en ese tiempo.
El 68% de los episodios son detectados por este medio.

En algunos casos, la F.A. es difícil de detectar. Por eso, a veces es necesario realizar una pequeña cirugía para implantar un sistema de monitoreo que permite medir momento exacto en el que se presenta la condición.

Usted puede determinar la rapidez con que late su corazón tomándose el pulso. Si el pulso es irregular o lento, hable con su medico.

Voltee una mano, con la palma hacia arriba. Coloque el dedo índice y medio de su otra mano suavemente a una pulgada de la base del pulgar. Cuando la posición es correcta, debe sentir el latido de su corazón. Cuente la cantidad de latidos en 15 segundos.

El pulso también se puede encontrar en el cuello con dos dedos de manera similar.

2. Verminderen


Er zijn implanteerbare hartapparaten die het verloop van boezemfibrillatie kunnen vertragen door middel van reactieve anti-tachycardietechnologie die het ritme van de hartslag helpt te reguleren.

Dient therapieën toe voor de behandeling van onregelmatige, onderbroken of trage hartritmen

Bewaakt continu het hart en dient automatisch therapieën toe om snelle hartritmen te corrigeren.

Deze apparaten dienen therapieën toe om ongecoördineerde (of ongesynchroniseerde) en inefficiënte hartslagen te corrigeren en een behandeling te bieden voor snelle, onregelmatige of trage hartritmen.

3. Respons


Een apparaat met cardiale resynchronisatietherapie (CRT) wordt onder de huid geïmplanteerd en dient therapieën toe om ongecoördineerde (of ongesynchroniseerde) en inefficiënte hartslagen te corrigeren en snelle en onregelmatige ritmen te behandelen.

Het dient 3 functies:

Dient therapieën toe voor de behandeling van onregelmatige, onderbroken of trage hartritmen

Bewaakt continu het hart en dient automatisch therapieën toe om snelle hartritmen te corrigeren.

Het apparaat dient therapieën toe om ongecoördineerde (of ongesynchroniseerde) en inefficiënte hartslagen te corrigeren en een behandeling te bieden voor snelle, onregelmatige of trage hartritmen.

De implantaatprocedure vereist geen openhartoperatie en de meeste mensen gaan binnen 24 uur weer naar huis.

4. Behandelen


Gezonde gewoonten kunnen helpen bij het voorkomen van hartaandoeningen en het verbeteren van de kwaliteit van leven.

 • Eet gezond: eet fruit en groenten, vezelrijke voedingsmiddelen, mager vlees, vis en onverzadigde vetten zoals olijfolie. Drink minder alcohol- en cafeïnehoudende dranken.
 • Regelmatige lichaamsbeweging: probeer elke dag minstens een half uur lichaamsbeweging te krijgen.
 • Vermijd schadelijke gewoonten zoals roken.
 • Controleer uw bloeddruk regelmatig: als u een hoge bloeddruk hebt, moet u de instructies van uw arts volgen en alle voorgeschreven medicijnen nemen.
 • Houd uw cholesterolgehalte onder controle: laat uw cholesterolgehalte regelmatig controleren. Eet minder voedsel met een hoog cholesterolgehalte en neem indien nodig cholesterolverlagende medicatie zoals voorgeschreven door uw arts.
 • Vermijd stress: zorg voor zo min mogelijk spanning. Oefen gezonde technieken voor het beheersen van stress, zoals spierontspanning, diepe ademhaling en lichaamsbeweging.
 • Behandel slaapapneu en schildklieraandoeningen: als u slaapapneu of een schildklieraandoening hebt, is het belangrijk om een arts te raadplegen over de behandelingsmogelijkheden.

Communiceer goed met uw arts om uw conditie in de gaten te houden en te controleren of de medicijnen goed werken of dat u nieuwe symptomen of bijwerkingen hebt.

 • Antiaritmische medicijnen
  • Na een elektrische cardioversie (zie Medische Procedures op het tabblad hieronder) kan uw arts antiaritmische medicijnen voorschrijven om episoden van boezemfibrillatie in de toekomst te helpen voorkomen.
 • Hartslagmedicijnen
  • Medicijnen helpen u een normaal hartritme terug te krijgen.
 • Antistollingsmedicijnen
  • Antistollingsmedicijnen verminderen het vermogen van het bloed om te stollen, waardoor trombusvorming en een beroerte wordt voorkomen.
  • Een beroerte kan zeer gevaarlijk zijn: het kan permanente schade aan de hersenen veroorzaken of zelfs de dood tot gevolg hebben.
 • Er zijn twee soorten:
  • Cryoablatie: het getroffen gebied wordt bevroren, waardoor littekenweefsel ontstaat.
  • Radiofrequentie-ablatie: gebruikt warmte om het probleemgebied te vernietigen.
 • Cardioversie
  • Het wordt uitgevoerd met medicijnen of met een elektrische schok die aan uw hart wordt toegediend, wanneer u verdoofd bent, om een abnormaal hartritme weer normaal te maken.
 • Katheterablatie
  • Bij deze procedure worden littekenweefsellijnen gecreëerd om abnormale elektrische circuits te blokkeren die boezemfibrillatie (BF) veroorzaken.
  • Katheterablatie is een minimaal-invasieve procedure die kan worden gebruikt vóór de medicatie of wanneer het hartritme niet onder controle is.
  • Katheterablatie kan uw levenskwaliteit verbeteren en onaangename symptomen van BF, zoals kortademigheid, vermoeidheid of zwakte, elimineren of verminderen.
  • Het wordt beschouwd als een veilige en effectieve behandeling voor paroxysmale boezemfibrillatie (PBF).

Bespreek uw behandelingsmogelijkheden met uw arts.

Communiceer goed met uw arts om uw conditie in de gaten te houden en te controleren of de behandelingen goed werken, of dat u nieuwe symptomen of bijwerkingen hebt.

Zoek hulp in geval van nood. Neem direct contact op met uw arts als uw hartslag sneller is dan normaal, als u voelt dat u flauwvalt, als u pijn op de borst of hartkloppingen hebt of als u kortademig bent.

Comparte esta información:

Wanneer u met uw arts praat, kunt u dit document bij de hand houden

Wanneer u met uw arts praat, kunt u dit document bij de hand houden